<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d8090950541441488920\x26blogName\x3dGibifi%C3%BA+blogja\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://gibifiu.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dhu_HU\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://gibifiu.blogspot.com/\x26vt\x3d5675040957019343747', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Gibifiú blogja

A Majomszabású Ember vall benyomásairól, zenékről, sörökről, abszurdról és egyéb gibbonságokról.

 

NBA, EB

Tegnap éjjel (is) megérte fennmaradni és megnézni az NBA-döntő negyedik meccsét. Aki néz NBA meccseket az már látott nagy fordításokat, vesztett állásból felálló csapatot, drámákat, de nagydöntőben ekkora hátrányból nem fordított még senki. Tegnapig. Tisztelegjünk a Celtics előtt, akik első félidei -24-ről nyertek végül nagy mérkőzésen 8-cal Lakers ellen. Így már 3-1, (ide) azaz csak egy győzelem szükséges a Boston bajnoki címéhez.

A nyerő emberek (Posey hiányzik a képről leginkább)

Pedig az első negyed játék után nem mertem volna pénzt tenni rájuk a lélektelen játék láttán. Nem akarok itt hosszan szakérteni mindenfélét, arra vannak okosabbak nálam (nem Török Péterre gondolok), de azért valamit tudhat Rivers edző, hogy így feltüzelje a csapatot és ilyen eredményes védekezésre (sic) sarkallja a társaságot. Döbbenet, de a Lakers első negyedben több pontot dobott, mint a teljes második félidőben, pedig csak az utolsó két negyedben dobott mezőnykosarat Kobe, aki nem véletlenül lett MVP (focista nyelven Aranylabdás) idén... Ja, és méghozzá mindezt Los Angelesben gazdag hálivúdi zsidók előtt... szóval még csak nem is kell messzire menni filmes forgatókönyvekért.
Az idei döntő, meg az egész idény egyik tanulsága, a védekezés fontossága mellett, hogy a padra is tudni kell okosan igazolni: Powe, Posey, Davis, House, Cassell meccseket nyertek meg a Celticsnek, holott csak maximum hatodhegedűsök.

Aki (nem) látta, az töltse le, nézze meg, mert nem lát ilyet mindig!

Nem akarom itt a mellem verni, hogy én már az elején megmondtam, mert még van egy meccs győzelem hátra... De ha már itt tartunk, - igen, Hollandia fog nyerni - akkor egy pár szó erejéig a foci EB-ről, olaszokról is:



Én nem értem, hogy ilyen profi sportban, ahol ennyire sok a pénz, még mindig a vak/félvak partjelzőkön, bírókon áll, vagy bukik egy-egy meccs (stb...) eredménye. Ne mondja senki, hogy ne volna szükség legalább az EB-n, VB-n, BL-ben, nagy bajnokságokban - ahol arra külön kamerarendszer van, hogy centire mérjék, mennyit fut Gattuso adott meccsen - bevezetni a videóbírót, vagy valami még szofisztikáltabb, automatikus rendszert, aminek következtében nem lehetne többé vita arról, hogy lesgól/nem lesgól, átment a labda a (gól)vonalon/nem ment át, mert ez így nem járja a 2008-ban, hogy szabályos(nak tűnő) gólokat nem adnak meg, mint például ma a román-olasz meccsen. És mi van, ha kiderül a videóról, hogy tévedett a partjelző, a bíró? Semmi következmény, csak nem nyer a világbajnok (vagy mittomén a Fradi), a FIFA még meg is védi a bírót, (mint a a hollandok ellen) ha kell. Ez nonszensz.

Kicsit más tészta, de észrevehető, hogy tizenegyest Olaszország soha az életben nem fog kapni egy olyan kis szarságért, mint amiért a románok kaptak egy büntetőt, mert az olaszok hagyományosan mindig pofáznak, mindig színészkednek és ez az alap hozzáállás, hogy ha esik egy olasz, akkor biztos kamu és ennyivel el is van intézve, pedig jól megfigyelhető volt, hogy Del Piero, de Toni sem kezdett el folyton magyarázni a bírónak, mikor téves ítélet sújtotta őket... (Bizonyára mert nem beszélnek közös nyelvet a bíróval.) Két szóval: kettős mérce.

No, nem azért, de Inzaghi igaz, hogy lesen született, meg öreg is, de még mindig befelé pattannak róla a labdák, (lásd 2006-os BL-döntő, vagy az utolsó 10 Serie A forduló) fontos pillanatokban meg főleg - most maximum a strandon lő gólt, holott Svájcban volna a helye... de semmi gond, egy hét múlva már a többiek is csatlakozhatnak hozzá, egy a csigazabálók ellen véresen kiizzadt 2-2 után.
Jó öreg Donadoni szegény - hiába ez a (kényszer)támadó felfogás... mit fog kapni otthon? De, hát sose hálás friss világbajnok csapatot átvenni. Olaszt meg aztán végképp.

Címkék: , ,

 

for this post

 
Blogger makréla Says:

Török Péterrel mi a baj? Nem vagyok járatos a hazai szakírók között, csak mindig ő van ott a Sport1-en. A másik csávó, aki most szakkomentárkodot, az ki?
Ha hosszasan nem is, de röviden szakérthetnél egy kicsit...
Az utolsó negyed nagyon állat volt. Van esélye a Bostonnak megnyernie a döntőt, ha Kobe magához tér?

 
 
Blogger Gibbon Says:

Amikor az újságírókra céloztam, akkor amerikaiakra gondoltam, hazai szakírókat nem ismerek, bár az NS-nél Ch Gáll András a kosár szakíró, azt hiszem. Legalább is emlékszem a Bravo Sportban (az még van?) ő írt NBA-ről.

Török Péter - bár tagadhataatlan, hogy érthetett cseppet az NBA-hez, olyan 10-15 éve, habár maga sosem fogott labdát a kezébe - stílusa, a játékosokról alkotott megingathatatlan fixaideái, az érzés amit sugall, hogy ő tud mindent, vagy sok játékos lenézése mellett az is zavaró, hogy mindig a gusztustalanul játszó csapatnak drukkol (Spurs, Jazz) és nem fejez be mondatokat, hanem ilyen "eehrg" a vége összes kommentárjának - pláne ha valami szellemesnek vélt mondat hagyja el a száját.

Szakmaiságáról sokat elmond, hogy minden meccsen elmondja, hogy "Jason Kidd veri a feleségét." aminek kb annyi az alapja, hogy lassan 10 éve volt erről valami pletyka, de magabiztosan mond sületlen baromságokat, meccsenként többet is. Sajnos én nem írom őket, de az index és az nba1.hu fórumán is külön topikokat szenteltek a hülyeségeinek.
http://forum.index.hu/Topic/showTopicList?t=9134500
Az nba1-hu most valamiért nem elérhető.

Nyerhet-e a Lakers?
Kobe idén azért kapta meg az MVP címet, mert elkezdett csapatjátékos módjára játszani (jelzi ezt az is, hogy csak egyszer dobott 40 fölött, holott szokott ő bőven - lásd tavaly: 81 pont) és végre a csapat is felnőtt mellé (Bynum, Odom, Gasol palánk alatt, Vujacic, Radmanovic, Fisher kint) és nem kis fegyvertény megnyerni nyugatot (alapszakaszban és playoffban egyaránt). Az után kezdték emlegetni, mint MVP várományost, miután Gasolt leigazolták és jöttek az eredmények. Kobe ettől nem lett jobb játékos, de legalább még egy stabil(?) 20 pontos játékossal (másik: Odom) lettek többek és támadásban ez sokat jelentett. Most meg beleakadtak a Bostonba, akik már vitán felül a legjobban védekező csapat a ligában. Garnettről mindenki tudta, hogy az egyik legjobb védő, de amit Pierce és néha Allen (akik sosem voltak nagy védők hírében) művelt - a csapat segítéségvel - Bryanten arra nem nagyon volt még példa. Nem beszél senki Posey-ról, pedig a Miami győzelmében két éve Wade és a nagyok (Mourning, O'Neal) árnyékában mellett ő és Haslem végezték a piszkos munkát, ők fogták váltva Novickit. Posey emellett még higgadt is és pontos tripláról - legutóbb 4/8-at dobott, aminek nagy szerepe volt a feltámadásban.
Rajta kívül is van még, aki padról támadásban el tud dönteni meccset (felsoroltam a postban őket), ha épp betliznek a sztárok. Allen pont a döntőben játszik a legjobban, a zárások után hinti a szokásost, de extraként betörésre is adja a fejét, ami szokatlan tőle. Garnett még kvázi gyengén játszva is dobott 17-et - 1-1-ben ő sem megfogható és legutóbbi meccseken többet ment a palánk alá és rengeteget is játszottak rá - nincs rá embere a Lakersnek, mert Gasolt rajta tartani az kockázatos a faultok miatt. Pierce-ről korábban nem tudtam, hogy ennyire nagy játékos. Azt csinálja, amit egy csatárnak kell, nyomul a gyűrű felé - ami extra, hogy nagyon lát a pályán és jól osztja le a labdákat - és megy a vonalra, ahonnan elég hatékony (ahogy az egész Boston).

Kobe-éknál ott van Gasol, aki szuperképzett, passzolni is tud, meg tényleg le a kalappal, de szerintem kicsit tutyi-mutyi (kissé Novickis - ez vmi európai betegség?), nem elég tökös legény, nem igazán tud küzdeni szemben a bostoni Perkinsszel, vagy Davisszel (nem játszott nagyon a döntőben) akik tudásban meg sem közelítik őt, viszont hajtanak, mint a barom és a döntőben fontosabb talán.

Igaza van Töröknek, hogy Kobe-t (meg az ilyen gigasztárokat) nem lehet megfogni, annyira gyorsak, annyi megoldást tudnak egy-egy szituációban, csak lassítani lehet őket és akkor nem rittyentenek 40-et, csak egy kínkeserves 30-at, de 35%-os mezőnymutatóval mondjuk. A döntőben eddig az látszott, hogy nem csak Kobe-t, de a Lakers rohanós játékát megakadályozzák, szinte nincs leindulásból (Török Péter szavaival transition defense) kosaruk. Érdekes megnézni, hogy alapszakaszban hány támadást vezethetnek (asszem olyan 110 körül) és most a döntőben hányra (100 alatt valahol, most nem nézem meg) képesek. Amint indulna a Lakers jön egy okos fault és felállt bostoni védelem ellen már nem könnyű.

A korábbi meccseken mindig sikerült Kobe szárnysegédjeiből kikapcsolni párat (pl első 3 meccsen Odom látványosan szenvedett), aminek következtében nem volt annyi opciójuk támadásban. Emellé még Kobe-t is sikerült levenni a pályáról az elsőn, vagy a negyediken is. Így nem fognak nyerni.

Még nem nyert csapat 1-3-ról az NBA történelmében. Nehezen elképzelhet, hogy összeomlana a Boston egy ilyen győzelem után, bár elképzelhető, hogy kikapnak legközelebb, de aztán otthon behúzzák a hatodikat.
Ahhoz, hogy nyerjen a Lakers Garnett és/vagy Pierce sérülése kellene, vagy valami nagyon valószínűtlen dolog.

A kérdés, hogy ki lesz a döntő MVP-je. Betippelném Allent, (mert kedvencem és mert a legmegbízhatóbb az eddigi 4 meccsen és pluszként tépi a lepattankat és labdaszerzései is bőven akadnak) ha többet vállalna, ha vezér volna. De mivel támadásban Pierce, védekezésben meg Garnett az úr, így nem ő lesz az. Ha az egész playoffot tekintem, akkor Pierce érdemelné meg leginkább - legfeljebb megosztva Garnettel.

 
 
Blogger Gibbon Says:

Nem láttam a magyar közvetítést, de gondolom Tőrös Balázs volt a szakértő, vele nincs alapvető bajom. Akkor haltam meg, mikor még DJ Dominique - akit előháztak ismét - vezetett meccset akárkivel. Az egymeccsre jutó "Csodálatos játékos, rengeteget jótékonykodik." mondatok száma idegesítően divergált a picsába, vagy tiszteletre méltó Zsizsi bácsi szakértőként való aposztrofálása, aki bár bizonyára nagy játékos volt a maga idejében, egy teljesen más, bár kissé hasonló sportban volt nagy, az NBA-hez semmi köze nincs. Esetleg Boros lehetett a TV-ben, a Honvéd (meg még kitudja...) egykori válogatott irányítója. Ő legalább tudja, mi az elzárás-leválás és nem mond szakmai barbárságokat.
Azért Török Petit kicsit megsajnáltam... végül is nélküle szürkébb volna a sport1... (teddkiteis.com) Melyik kosárkommentátor venne még fel Real Madrid FOCImezt NBA közvetítéshez?

A kommentátorok közül Méhes Gábor imádja a hangját, imád kisebb izgalmi állapotban is üvölteni és elhúzni a hangját valahogy így: "HohohohÓÓÓÓÓÓÓ, mit csinált brÁjEEEEEEEnt?"

 
 
Blogger makréla Says:

Köszi a kimerítő válaszokat.
A kommentátor Méhes szokott lenni, mostanában nem szokta így elhúzogatni a hangját, korrektül csinálja. A szakkommentátor meg vagy Tőrös, vagy pedig Török, ők váltogatják egymást. Az vicces, mikor Török elkezd magyarázni vmit, aztán a mondat felénél benyög egy ilyen eehrg-et, és aztán tök másról beszél :).
A legutóbbi meccset nézve meg nagyon érik Pierce-nak a mvp cím.
Gasol-lal kapcsolatban, meg tényleg szerzi a pontokat meg a lepattanókat, de annyira stílustalanul játszik, hogy borzasztó nézni szerintem. Nincs benne élet vagy nem is tudom hogy mondjam. Nem zsákol, nem lóg a kosáron, nem látom rajta hogy élvezné a játékot. Mikor kosarat dob és ott van a plaánk alatt például, akkor sose ugrik fel és csimpaszkodik, mint ahogy azt mondjuk Shaq is megtette (csak azért mondom őt, mert ő hasonló magas ránézésre), hanem csak így belerakja a kosárba. Nem tudom jól megfogalmazni, de akkor is nem jó nézni ahogy játszik.

 
 
Blogger Gibbon Says:

Pierce nagyon megérdemli az MVP címet, rettenetesen sokat vállal (védekezésben is) és általában jól dönt. Nem gondoltam volna, hogy Perkins-t hiányolni fogom a pályáról, de az éjjel hiányzott, kénytelen volt Garnett faultolni a palánk alatt, ami miatt sokat ült a padon és a helyére hozott Posey nem tudta hozni magát, bár most is körömszakadtáig küzdött. Szerintem Perkins hiánya és Garnett fault problémája döntötte el a meccset, illetve, hogy a Lakers elérte, hogy a Boston kiegészítő emberei gyatrán teljesítsenek - élen Allennel. Tony Allen meg még nem játszott a döntőben, és mégis mennyire jó volt, mikor pályára lépett... Furcsa, hogy csak 10 percet kapott és az is, hogy Powe csak 5-öt. Kobe megint tudása alatt játszott - leszámítva a meccs elejét, ahol nagyon benne volt a levegőben egy 40 pont tőle. A vicc, hogy még így is csak az utolsó 3-4 támadásban dőlt el a meccs.
Gasol meg azért nem eszi meg a gyűrűt, meg semmi ilyesmi, mert európai és ez a mentalitás beli különbség amcsikkal szemben (Igaz, Radmanovics mégis emocionális alkat, de a magyarázat, hogy szerb). A gyűrűről lógni meg már csak indokolt esetben szabad - estleges sérülés elkerülése érdekében - különben technikai fault jár érte. A fő bajom vele, hogy puhány az NBA-hez.
Nézz meg egyszer egy Euroliga meccset! Nem fogod bírni végignézni, nem látványos: litván szőrgólemek, szerb dobógépek, néger dribligépek játszanak - kívülálló számára legalább is - nézhetetlen meccseket.

 

Leave a Reply