<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d8090950541441488920\x26blogName\x3dGibifi%C3%BA+blogja\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://gibifiu.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dhu_HU\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://gibifiu.blogspot.com/\x26vt\x3d5675040957019343747', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Gibifiú blogja

A Majomszabású Ember vall benyomásairól, zenékről, sörökről, abszurdról és egyéb gibbonságokról.

 

Dilla

Trend odaát, hogy minden repper / producer / énekes ázsiója megnő, miután meghal. Kiadnak egy rakat albumot utánuk, sok klipben sírnak utánuk, stb. Lásd elsősorban, Tupac esetében (Biggie dettó, de lehet sorolni: JMJ, Big L, Big Pun, ODB, Left Eye, Aaliyah, Pimp C...), aki bár míg élt sem volt akárki, de hogy halála után több CD-nyi album jelent meg, mint előtte, az nekem nem szimpatikus. Nem csak mert 2Pac zenéjét személy szerint csak elvétve hallgatom, hanem mert gusztustalannak tartom, hogy 2Pac őrülteknek minden évben eladnak 1-2 lemezt semmi ürüggyel. Persze hülye, aki megveszi.
Most viszont egy olyas valakit mutatnék be, aki ugyan fiatalon, 2006. február 10-én elhunyt, de még életében tett le annyit az asztalra MPC-re, - relaítve csendben - hogy ahhoz utána sem kell hozzátenni semmi, hogy elismerjék.
J Dilláról van szó, akire - én vétkem... - csak az utóbbi pár évben kezdtem jobban odafigyelni. Pharcyde, kezdeti Slum Village, késői A Tribe Called Quest albumok és még rengeteg mással (Common, Busta Rhymes, Talib Kweli, Pharoahe Monch...) írta be magát a hiphop történelembe.
Azon producerek egyike, aki tudott valami újat hozni az egészbe és azon még szűkebb réteg egyike (pl még Kanye és Madlib), aki mert kísérletezni, - és általában be is jött neki - nem kaptafa alapján dolgozott, - mint például a személyes kedvencem Premier is, aki bizony eléggé egyszerű, jól felismerhető stílusát, már a második másodpercben fel lehet ismerni, elsősorban az ütemből - hanem bonyolultabb dallamokat kever érdekes, általában lágy basszusokkal, rendhagyó, változatos dobokkal és az egészből egy ilyen (nincs jobb szó) flesselgetős, hipnotikus alap lesz végül. (Vannak persze kivételek is bőven.)

J Dilla - Won't Do (producer & rapper)



Pharcyde - Drop (producer)



A Tribe Called Quest - 1nce Again (producer)




Diszkográfia. Jó szórakozást!

Címkék:

 

for this post

Leave a Reply